22 januari 2022

Welke apparatentester kies je?

3 min read

Als er gewerkt wordt met elektrische apparatuur, dan is een apparatentester eigenlijk onmisbaar. Deze stelt jou in staat om na te gaan of een apparaat nog veilig is en dus ook nog op een veilige manier gebruikt kan worden. Zou je dit niet testen, dan zouden er onveilige situaties kunnen ontstaan. Er is echter niet maar één apparatentester op de markt, er zijn verschillende merken en varianten verkrijgbaar. Dat maakt het lastig om te bepalen welke je het beste kunt kopen. Wat zijn nu de verschillen tussen de diverse testers en wat is voor jou de beste aankoop?

Gebruik van een apparatentester

Voordat we daar een antwoord op geven, is het goed om eerst nader in te gaan op waar je een apparatentester precies voor gebruikt en wat het belang hiervan is. We werken tegenwoordig heel veel met elektrische apparatuur en dat brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee. Het stelt ons vaak in staat om in kortere tijd meer werk te doen en zonder al te veel fysieke inspanning. Maar alles dat werkt op elektriciteit brengt ook risico’s met zich mee. Er kan kortsluiting ontstaan, de temperatuur in het apparaat kan te hoog worden of er kunnen gebreken ontstaan waardoor het apparaat niet goed meer werkt. Met een apparatentester kunnen er verschillende zaken getest worden, deze testers zijn namelijk uitgerust met verschillende meters:

  • een lekstroommeter
  • een laagohmige meter, waarmee de weerstand getest wordt van de beschermingsleiding
  • een hoogohmige meter, waarmee de isolatieweerstand getest wordt

Door alle elektrische apparatuur af en toe op deze manier te testen, kun je er zeker van zijn dat er nog veilig mee gewerkt kan worden en dat de kans op onverwachte gebreken zo klein mogelijk is. Het zal dan ook niet verbazen dat het in bepaalde sectoren verplicht is om met een bepaalde regelmaat alle apparatuur te controleren of laten controleren met een apparatentester.

Verschillende varianten

Zoals gezegd zijn er verschillende merken die een apparatentester maken en zijn er ook verschillende varianten verkrijgbaar. Welke kun jij nu het beste kiezen? Dat ligt er aan op welke manier jij het apparaat gaat gebruiken. Waar je hoe dan ook op moet letten, is dat de tester beschikt over het NEN 3140 keurmerk. Je weet dan zeker dat het een goede werking heeft en dat de tester voldoet aan de wettelijke eisen die hieraan gesteld worden. Binnen de NEN 3140 testers kunnen we eigenlijk nog drie categorieën onderscheiden: het instapsegment, het midden segment en het hoge segment. Een apparatentester uit het instapsegment meten alles en tonen de waardes op het display. Deze gegevens moet jij vervolgens zelf overnemen op papier en later eventueel nog in de computer zetten. De varianten uit het middensegment hebben een geheugenfunctie. Je kunt dan alle gemeten gegevens opslaan en later overzetten naar bijvoorbeeld je computer. De exemplaren uit het hoge segment zijn daarnaast voorzien van een touchscreen of toetsenbord. Dit maakt het gemakkelijker om gegevens te verwerken en keuringsrapporten op te stellen. Welke variant apparatentester voor jou de beste keus is, ligt dus aan hoe je deze wilt gebruiken. Bij meetwinkel.nl vind je voor alle doeleinden een geschikte variant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *