Geen categorie

Wel of niet openstaan voor spiritualiteit

Begin deze week las ik een leuke column in de NRC van schrijver Nicolien Mizee. Ze had het daarin over de mensen die zeggen dat ze nooit een astroloog of helderziende hebben geraadpleegd en zij die dat weleens doen. Aangezien veel van haar vrienden tot de laatste categorie behoren, ging ze er een tijd vanuit dat het gemeengoed was. Totdat dit onderwerp ter sprake kwam met een paar oud-studenten van haar die stelden dat het eerder omgekeerd was: de meesten onthielden zich van spiritueel advies en slechts een klein gedeelte van de samenleving liet zich er wel toe verleiden. Dit verschil intrigeerde haar. Ze ging wat meer op onderzoek uit en is tot de conclusie gekomen dat toch echt de meeste mensen weleens een bezoek brengen aan een spiritueel coach. Ook hoogopgeleiden. Alleen, niet iedereen durft er voor uit te komen. De column deed me denken aan een ervaring die ik zelf had.

Een rationele koude douche

Tijdens mijn studententijd kwam ik met mijn huisgenoten een keer te spreken over spirituele zaken. Ik en een andere huisgenoot stonden open voor dit soort dingen. Vanuit het idee dat het goed mogelijk is dat er meer is dan we kunnen waarnemen. Maar deze houding maakte een andere huisgenoot zelfs boos. Ze heeft twee wetenschappers als ouders en zelf had ze ook voor die carrière gekozen. Het idee dat je iets serieus kon nemen wat je niet kon staven, was voor haar zo ongeveer een gotspe. Ik weet nog dat ik behoorlijk van haar reactie schrok. Het deed me beseffen hoe anders iedereen hier tegenaan kijkt. En daar is ook niks mis mee. Ieder heeft recht op een eigen kijk op de zaken en we hoeven elkaar niet te overtuigen. Wel snap ik het wanneer mensen ervoor kiezen gedachten over spiritualiteit voor zichzelf houden. Omdat je geen zin hebt in de discussie of getemperd wil worden in je enthousiasme.

Ieder zijn overtuiging

Ikzelf vind het helemaal geen gek idee om nieuwsgierig te zijn naar wat helderzienden je kunnen vertellen. Ik kan me voorstellen dat er meer is dan de gemiddelde persoon kan waarnemen en dat er mensen zijn met gaven die wel contact kunnen maken met andere dimensies. Wel vind ik het daarbij van belang dat je daarbij dichtbij je gevoel blijft. Dat je bij jezelf nagaat van: ‘Heb ik het idee dat deze informatie klopt?’ Maar dat vind ik eigenlijk voor alle adviezen die je in je leven krijgt gelden. Als je bijvoorbeeld vastzit in je carrière of een relatie, dan kan het heel fijn zijn met iemand te praten die zich volledig buiten je eigen netwerk bevindt. Grote kans dat je dan een andere kijk op de zaken krijgt aangeboden waar je je voordeel mee kan doen. Je kan een gesprek met een spiritueel coach gewoon online aangaan via een website waarbij ze iedere coach eerst zorgvuldig hebben gescreend. Na de chat kan je dan zelf beslissen wat je met het advies doet. En of je het deelt met je dierbaren.