Zakelijk

Wat is een visgraatdiagram?

Een visgraatdiagram wordt ook wel een oorzaak-gevolgdiagram genoemd of een Ishikawadiagram. Deze diagram identificeert de mogelijke oorzaken van een effect of een probleem. Het kan vooral een handig hulpmiddel zijn om op het werk tijdens een brainstormsessie de oorzaken van een probleem op te sporen.

Hoe werkt het?

Het visgraatdiagram telt 6 onderdelen, namelijk materiaal, mens, methode, machine, omgeving en komt uit op het onderdeel probleem/gevolg. Deze volgorde loopt in de vorm van een visgraat. Aan de rechterkant, bij het uiteinde wordt het probleem beschreven. Dit is in principe de kop van de vis. Hiervoor komen de overige onderdelen die als het ware als oorzaken dienen voor het probleem. Bij elke categorie kunnen zoveel mogelijke oorzaken beschreven worden als dat je kan bedenken. Hierdoor krijg je een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de situatie en de factoren die mee kunnen spelen bij de ontwikkeling van het probleem.

Waar gebruik je het voor?

Zoals we net al beschreven is het visgraatdiagram een model om oorzaak en gevolg in kaart te brengen. Je kunt een probleem of incident ontrafelen. Veel bedrijven gebruiken dit diagram bij een probleemanalyse. Het kan een handig hulpmiddel zijn voor als je moeite hebt om een probleemstelling en/of doelstelling goed te definiëren. Niet alleen bedrijven, maar ook veel studenten gebruiken het visgraatdiagram. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een scriptie kan dit erg handig zijn. Zo kunnen zij een probleemstelling heel makkelijk analyseren, eventueel met behulp van nog een ander model om een goede theoretische onderbouwing te hebben. In principe is het visgraatdiagram door iedereen te gebruiken. Op internet staan genoeg voorbeelden van het diagram en ook hoe deze ingevuld moet worden. Het diagram kun je zelf namaken óf downloaden. Veel websites bieden een gratis template aan die je zelf kunt downloaden en invullen.