Geen categorie

Volg je bedrijfswagens terwijl ze onderweg zijn

Bedrijven die actief zijn in de logistieke sector hebben vaak meerdere voertuigen in bezit, soms loopt dit op tot een groot wagenpark. Als je zoveel transportvoertuigen in bezit hebt die dagelijks onderweg zijn is het essentieel om dit logistieke proces goed te managen. Inmiddels werken de meeste logistieke bedrijven met een auto volgsysteem. Hiermee ben je altijd op de hoogte van de huidige locatie van je bedrijfswagens, ook als ze onderweg zijn. Zo’n systeem kent vele voordelen zoals kosten besparen en het optimaliseren van het logistieke proces. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een auto volgsysteem.

Fleet management software

De informatie die een GPS Tracker stuurt naar het auto volgsysteem wordt verwerkt in de zogenoemd Fleet Management Software. Dit is een softwareprogramma met een dashboard waar live alle voertuigen zijn te zien, hoeveel kilometers ze al hebben afgelegd en wat ze nog moeten doen. Het totale overzicht voor jouw logistiek personeel in een programma.  

Bespaar brandstofkosten en werkuren

Een voordeel aan het kunnen analyseren van alle gemaakte ritten in de organisatie is het kunnen bijstellen van de efficiëntie van de ritten. Zo is het zomaar mogelijk dat ritten te combineren zijn waardoor je in totaal minder kilometers maakt. Hierdoor bespaar je kosten op je brandstof en op je werkuren. Ook zie je hoe hard de bedrijfsauto's rijden. Zo kun je per personeelslid zien wie het meest op tijd komt en wie mogelijk meer bekeuringen rijdt. Deze informatie is heel waardevol voor voortgangsgesprekken met chauffeurs of om opbouwende feedback te geven hoe het beter kan. Door de data te analyseren van specifieke wagens of medewerkers is het maken en onderbouwen van een langetermijnstrategie makkelijker om te doen. Verbeteringen zijn duidelijker te formuleren en een strategie hoeft niet meer abstract te zijn.

Inzichtelijke planning voor je personeel 

Een auto volgsysteem is vandaag de dag meer dan alleen een GPS tracker toevoegen aan je gehele wagenpark. Vaak is de software het totale plaatje van de logistieke operatie. Hierbij kun je ook de planning maken voor het personeel. Doordat iedereen in hetzelfde systeem werkt, is de planning altijd actueel en voorkom je misverstanden. Met een mobiele app kunnen chauffeurs altijd hun planning voor de dag en de vooraf geplande periode zien. Hierdoor is het dus ook een goed intern communicatiesysteem.