Geen categorie

Verduurzamen als ondernemer

We weten al jarenlang dat het niet goed gaat met het klimaat en dat we daar zelf iets aan zullen moeten veranderen. Veel van de uitstoot en vervuiling komt bij het bedrijfsleven vandaan. Het is daarom dus belangrijk om als ondernemer te verduurzamen; de wet- en regelgeving wordt steeds strenger. Toch weet niet iedereen hoe je dit moet aanpakken en zeker als kleine of beginnende ondernemer kan het wat ingewikkeld zijn. Want wat kun je allemaal doen en waar moet je op letten? In dit artikel lees je daar meer over.

 

Afval scheiden

Verduurzamen hoeft niet allemaal erg ingewikkeld en ingrijpend te zijn. Je kunt al beginnen door je bedrijfsafval te scheiden. Zorg ervoor dat je verschillende afvalbakken plaatst, bijvoorbeeld een restafvalcontainer, een container voor plastic afval, een container voor papier en karton en een container voor glas. Je kunt deze containers natuurlijk zelf aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om afspraken te maken met een bedrijf dat gespecialiseerd is in MKB afval. Zij zijn er speciaal voor ondernemers.

 

Zorg voor een goed geïsoleerde werkruimte

Vooral bij oudere panden gaat er veel warmte verloren door slecht geïsoleerde ruimtes. Zonde, want dan betaal je een hoge energierekening terwijl alle warmte gewoon verdwijnt. Dat is niet alleen slecht voor jouw portemonnee, maar ook voor het klimaat. Een ruimte isoleren kan vrij eenvoudig zijn en hoeft niet veel geld te kosten.

 

Zorg voor duurzame verlichting

Ook dit is een eenvoudige en makkelijk te realiseren oplossing als je wil verduurzamen. Vervang de energievretende TL verlichting daarom snel door LED verlichting. Hiermee verbruik je gemiddeld 65% minder energie dan met TL lampen! Daarnaast gaat LED verlichting vaak ook een stuk langer mee, wat jou weer tijd, geld en moeite kan schelen. Zorg er ook voor dat je verlichting niet onnodig laat branden en het niet vergeet uit te zetten wanneer je naar huis gaat.

 

Stimuleer fietsen of ov-gebruik

Zoals we allemaal wel weten zijn auto’s erg vervuilend. Je kunt als werkgever jouw werknemers proberen te stimuleren om vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te gebruiken. Geef hen bijvoorbeeld een tegemoetkoming voor de aanschaf van een goede fiets of betaal mee aan een ov-abonnement. Als je dit niet ziet zitten, kun je ook nadenken over het introduceren van flexibele werktijden. Als niet iedereen op hetzelfde moment op kantoor hoeft te verschijnen, ontstaan er minder files onderweg. Files zijn niet alleen vervelend voor weggebruikers, maar zijn ook enorm vervuilend. Ook zou je er over na kunnen denken om jouw werknemers, indien mogelijk, één of meerdere dagen thuis te laten werken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *