22 januari 2022

Studiekeuzebegeleiding, waarom?

4 min read

Wat moet ik gaan doen na de middelbare school, ik weet het écht niet! Ik weet niet wat ik moet kiezen, dus kies maar iets wat mijn vrienden ook kiezen. Hoe moet ik een studiekeuze eigenlijk aanpakken? Dit zijn allemaal veelgehoorde uitspraken. Als je niet weet hoe je een studiekeuze moet aanpakken kun je kiezen voor studiekeuzebegeleiding. Studiekeuzebegeleiding helpt je bij kiezen van de juiste studie. Het is namelijk niet makkelijk om de juiste studie te kiezen, wel is het zo dat de perfecte studie niet bestaat. Bij studiekeuzebegeleiding wordt je als het ware geholpen om de best passende studie te kiezen. Dus een studie waar jij je goed bij voelt en waar jij je talenten, kwaliteiten en waarden in kwijt kunt. Dat is namelijk belangrijk om een studie goed te kunnen doorlopen. Twijfel je over studiekeuzebegeleiding, lees dit blog goed door voor meer informatie.

Het belang van studiekeuzebegeleiding

Waarom het belangrijk is om studiekeuzebegeleiding te nemen? Omdat studie uitval veel voortkomt en de meest genoemde reden is het maken van de verkeerde studiekeuze. Maar liefst 48 procent van de uitvallers geeft aan een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt. Dit is onderzocht door de rijksoverheid, dit is dus een erg belangrijke conclusie uit deze onderzoeken. Als je twijfelt over je studie voordat je gaat studeren is de kans 50 procent dat je stopt in het eerste leerjaar. Er vallen ieder jaar te veel studenten in het eerste leerjaar uit door een verkeerde studiekeuze. Daarom is studiekeuzebegeleiding zo belangrijk. Er zijn veel verschillende vormen van studiekeuzebegeleiding. Zo heb je studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching. Afhankelijk van jouw situatie weet je welke het beste bij je past. Zorg er daarom voor dat je op de juiste manier hulp zoekt. Je kunt gratis op gesprek bij veel begeleiders.

Waarom worden er zoveel verkeerde studiekeuzes gemaakt?

Wat is eigenlijk de reden waarom er zoveel verkeerde studiekeuzes worden gemaakt, wat is de reden dat studiekeuzebegeleiding in deze tijd zo essentieel is? Tegenwoordig kun je alle kanten op, er zijn maar liefst 1303 verschillende soorten studies. Niet gek toch dat je niet weet wat je moet kiezen? Daarbij komt nog kijken dat je erg jong bent waardoor het lastig is ervaringen af te spiegelen tegen wie je bent en wat je kunt. Je hebt als het ware niet genoeg informatie over jezelf om goed in te schatten wat bij je past. Zo is het ook dat je interesses kan ontwikkelen en als je nog weinig ervaring hebt opgedaan is het moeilijk om verschillende interesses te wekken. De overheid probeert veel te doen aan de verkeerde studiekeuzes, maar tevergeefs. Soms bieden scholen goede programma’s aan. Helaas hebben niet alle scholen de ruimte om deze studiekeuzebegeleiding te geven.

Online oriënteren loont niet

Veel jongeren zijn actief op het web waardoor er veel geneigd zijn hun oriëntatieproces via het internet te doen. De overheid heeft hierop ingezet door studiekeuze123 op te zetten. Deze website geef veel informatie en je kunt er ook testen maken om meer inzicht in jezelf te krijgen. Echter heeft deze website niet het resultaat opgeleverd als hoe deze gewenst is. De studiemonitor van de rijksoverheid heeft geconcludeerd dat deze vormen van studiekeuzebegeleiding niet hebben geholpen bij het verminderen van verkeerde studiekeuzes. Uit een onderzoek van het landelijk aktie komitee scholieren blijkt dat de helft van de scholieren meer begeleiding wenst bij het maken van een studiekeuze. Helaas hebben de scholen niet altijd de ruimte om deze begeleiding te bieden. Wist je dat sommige decanen met zijn tweeën wel 1350 leerlingen moeten bedienen? Dat is gewoonweg te veel gevraagd voor twee personen.

Hoe maak ik de juiste studiekeuze?

Als je niet weet wat je wilt studeren is de kans erg groot dat je rondloopt met de vraag hoe je een goede studiekeuze maakt. Volgens de monitor beleidsmaatregelen is het belangrijk dat je je studiekeuze baseert op innerlijke drijfveren, dat je dus iets kiest wat echt bij jou past als persoon. Hiervoor is het dus belangrijk om jezelf beter te leren kennen, daar kan studiekeuzebegeleiding bij helpen. Door bijvoorbeeld achter je talenten, kwaliteiten, waarden en interesses te komen. Als je studiekeuzebegeleiding neemt ga je bijvoorbeeld aan de slag met: het ontdekken van jouw kwaliteiten, talenten en competenties, het verkennen van je interesses, het ontdekken van je waarden en het matchen van verschillende studies en opleidingen. Daarbij is het ook heel belangrijk dat je de juiste onderwijsinstelling kiest. Daar zit namelijk veel verschil in, als je je niet fijn voelt in een bepaalde stad is de kans op uitval groter.

Hoe kan studiekeuzebegeleiding jou helpen?

Hoe kan studiekeuzebegeleiding jou helpen? Over het algemeen helpt studiekeuzebegeleiding je door een aantal stappen te doorlopen. Je verloopt de volgende stappen, deze stappen zijn opgebouwd rondom de loopbaancompetenties. De loopbaancompetenties zijn wetenschappelijk onderzocht, hier is uitgekomen dat deze goed werken en belangrijk zijn voor de loopbaan van jongeren. Eerste begin je met jouw wens of vraagstelling in kaart te brengen, als dit is gebeurt kun je een stap verder in de studiekeuzebegeleiding. De eerstvolgende stap is dan het vergroten van zelfkennis, hierboven heb je al gelezen hoe belangrijk dat is. Als je je zelf beter leert kennen krijg je al een stuk meer richting. Dan kun je makkelijk opties aanvinken en dan kun je specifieker gaan onderzoeken.

Hoe kun je zelfinzicht vergroten

Om je zelfinzicht te vergroten is het belangrijk in gesprek te gaan met een professional die verdiepende vragen kan stellen. Zo kan iemand de vraag stellen waar complimenteren mensen jou voor, daar aan kun je afleiden wat je omgeving in je ziet. Vaak komen hier mooie dingen uit. Ook kan een professional vragen wat je grootste successen zijn. Door daarin te verdiepen kun je kijken welke aspecten allemaal hebben bijgedragen aan het succes en wat jij daarin deed. Als je vaak hoge cijfers voor presentaties haalden, wat zegt dat dan over jou? Dit is een voorbeeld van hoe studiekeuzebegeleiding je helpt in dit proces. Verder zijn er nog tal van andere zaken die aan bod komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *