22 januari 2022

Private lease: een uitkomst!

2 min read

Na een torenhoge laatste reparatierekening van mijn auto (iets met de koppeling, ik zal je er niet mee vervelen) besloot ik om hem weg te doen. De garage wilde hem van me overnemen, gelukkig, maar toen zat ik dus opeens zonder auto. Met de trein naar mijn werk ging op zich prima, maar na een aantal weken merkte ik al snel dat ik mijn auto miste. Ik wilde echter geen tweede keer enorm veel geld besteden aan allerlei reparaties, en überhaupt aan een auto zelf. Toen vond ik de oplossing: private lease!

Wat is leasen?

Private lease, of financial lease (bijvoorbeeld bij lease.auto) is eigenlijk het lenen van een auto. Natuurlijk is dit nogal kort door de bocht, maar ik zal het verder uitleggen. Een auto lease je bij een autohandelaar of bij een derde partij, een bedrijf dat specialiseert in leasen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, en in ruil daarvoor krijg je een auto. Meestal is dit een vrij nieuw en mooi model. Je hebt hier vaak ook enige inspraak in. Het mooie aan private lease voor mij, is dat al die onderhoudskosten waar ik van wakker lag, nu betaald worden door het bedrijf waarbij ik lease! Door het maandelijkse bedrag wat je betaald, wordt alles je eigenlijk ontzorgd. Onderhoud, keuringen, noem het maar op. Uiteraard moet je nog wel zelf je benzine betalen, en ook is er een andere regeling als je schade rijdt (dan gaat het deels van je Eigen Risico af). Nog iets: als je auto om wat voor reden dan ook tijdelijk onbruikbaar is, krijg je van je leasebedrijf een vervangend exemplaar!

Is het iets voor jou?

Nu denk je misschien “Maar ik kom toch helemaal niet in aanmerking voor zoiets als private lease?” Dit dacht ik eerst ook. Het klinkt ver weg, iets wat alleen hele welvarende mensen kunnen doen. Maar niets is minder waar. Het fijnste aan private lease is dat je een nieuwe auto rijdt zonder een enorme hap uit je spaarrekening te nemen. Je hoeft niet het gehele aankoopbedrag voor een auto in een keer op tafel te leggen, maar elke maand een beetje. Ook kan je een deel vooruit betalen zodat het maandbedrag lager wordt, en je komt nooit voor nare verrassingen te staan i.v.m. opeens hoge kosten. Voordat je een leasecontract afsluit, wordt er eerst een financiele toetsing afgenomen door het leasebedrijf. Die kijkt naar je budget, hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden dit jaar (hier hangt het maandbedrag deels vanaf, de auto wordt namelijk minder waard voor het leasebedrijf hoe meer jij er in rijdt, dus dit moet gecompenseerd worden met een verhoging van het maandbedrag), etc.

Denk je nu “Hey, private lease klinkt eigenlijk wel goed?” Duik dan vandaag nog even het internet op, en wie weet rij je binnenkort wel in je gloednieuwe lease auto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *