29 november 2021

Op zoek naar een nieuwe baan? Word audicien!

2 min read

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een nieuwe baan. Door het coronavirus heeft hun werkgever bijvoorbeeld moeten reorganiseren, zijn er ontslagen gevallen of mensen zijn door al dat binnen zitten toe aan een carrièreswitch. Het kan best lastig zijn om je goed te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je wilt geen overhaaste beslissing maken of gaan voor iets waar je je twijfels bij hebt, maar soms zie je ook door de bomen het bos niet meer door allerlei verschillende vacaturesites. Daarom bespreken we in deze blog het beroep en de opleiding tot audicien.

Wat doe je als audicien?

Een audicien verricht je metingen op het gebied van gehoor en gehoorafwijkingen. Daarbij geef je advies aan de klanten over de bestaande gehoortoestellen, hoe de gebruiker er mee om dient te gaan en welke soort het best past bij het gehoorverlies. Niet alleen gehoortoestellen dragen bij aan het gehoor, maar ook speciale telefoons, hoorbrillen, weksystemen en ringleidingen. Ook hier adviseer je de klant dus over. De technieken stel je vervolgens op de juiste manier af en repareer je wanneer deze niet meer werken. Als audicien werk je meestal in een winkel voor gehoorapparaten. Maar als audicien aan huis ga je juist naar het huis van de klant voor het adviesgesprek en het afstellen van de technieken. Dit maakt het voor klanten een stuk toegankelijker en zij blijven in hun vertrouwde omgeving. Dat is prettig voor mensen met gehoorverlies, omdat zij zich hier wel eens voor schamen.

Opleiding tot audicien

Audicien word je door een opleiding te volgen. Deze opleiding is op mbo-niveau 3 en duurt meestal drie jaar. Deze opleiding volg je via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit houdt in dat je vier dagen per week praktijkervaring opdoet bij een audicien en een dag per week op school theorie leert. Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken, zoals Anatomie & Pathologie, Audiologie & Geluidsleer, Audiometrie, Kennis en Techniek van het hoortoestel, Ondersteunende audicienswerkzaamheden en Otologie & Otoscopie. Daarnaast krijg je vakken die belangrijk zijn voor je ontwikkeling, zoals Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Houdt er rekening mee dat je het bedrijf waar je vier dagen per week gaat werken, vaak zelf moet vinden. In sommige gevallen zal school je hier bij helpen, maar meestal ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

De kosten van het lesgeld zijn afhankelijk van je leeftijd. Ben je jonger dan 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, dan betaal je voor de opleiding Audicien €588,00 per schooljaar. De hoogte van het lesgeld word jaarlijks vastgelegd en kan daarom iets afwijken.