29 november 2021

Magento 1 en 2: de verschillen

2 min read

Een aantal jaar geleden was het nog uniek voor enkele grote, vooruitstrevende bedrijven. Maar tegenwoordig kan geen ondernemer meer zonder: een goed functionerende online omgeving. 

Een goede website

En dat goede functioneren bedoel ik dan ook met klem. Je kent ze wel, van die vage websites waar ieder ieder overzicht ontbreekt, waar links naar lege paginas verwijzen en welk uiterlijk in de jaren negentig is blijven hangen. Geen wonder dat de markt voor het vormgeven van websites zo ontzettend is gegroeid de laatste jaren. 

Je website is immers je visite kaartje voor je klanten. En klanten kunnen genadeloos zijn.  Een minimale slordigheid kan leiden tot het door klikken naar een andere webpagina. Het eerste oordeel is snel geveld. Eigenlijk moet je website van alle gemakken zijn voorzien. Een overzichtelijke homepage, een klanten contact service punt, voldoende informatie over je producten of diensten en vaak ook een webshop.

Magento

Maar hoe werkt dat eigenlijk, het opzetten van een webshop? Magento is een zogenaamde 'Open Source Content Management System' (CMS) ontwikkeld voor webshops. Met dit platform kun je efficiënt en eenvoudig een webshop bouwen in allerlei soorten en maten. Zo kan iedere ondernemer online aan de slag met zijn of haar verkoop. Veel bedrijven hebben daarom al een magento webshop laten maken.

Nieuwe Magento 2

Magento staat niet stil. Het platform blijft zich ontwikkelen. Vorig jaar werd Magento 2 gelanceerd. Dat is niet simpelweg een update van Magento 1, er gaat een heel nieuw type architectuur achter schuil. De reden voor de herontwikkeling is de verouderde code van Magento 1. Het systeem is daarom from a scratch opnieuw opgebouwd.

Verschillen

Het grootste voordeel van de nieuwe interface is het vergemakkelijkte gebruik. User experience stond in de herontwikkeling voorop. Nieuwe gebruikers zullen daarom eenvoudig het platform zich eigen kunnen maken. Voor gebruikers van het oude systeem zal het even wennen zijn.

Een tweede verschil is de algehele performance van magento b2c. De code en database zijn lichter en dankzij de full page cache kan je rekenen op minder lange laadtijden.

Een derde groot verbeterpunt is de digitale veiligheid. In magento 1 slopen er wel eens veiligheid lekken in het programma door de vrijheid die webdevelopers hadden. Door de gestroomlijnde vormgeving van magento 2 vallen er geen gaten in extensies of plug ins. Goed technisch onderhoud is wel een vereiste, omdat Magento, zoals eerder al is genoemd, een open source system is.

Tenslotte staat magento bekend als een zeer schaalbaar systeem. Het groeit eenvoudig mee met jouw eisen en omzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *