MIGATRONIC FOCUS
Zakelijk

Kemppi, Migatronic of toch een andere: zo kies je het beste lasapparaat

Er zijn een aantal producten waar zo vreselijk veel varianten op zijn dat je soms gewoon niet kunt kiezen. Welke soort, welk merk, welke prijs is normaal of populair? Bij lasapparaten is dat niet anders! Migatronic en Kemppi zijn een aantal van de populairste merken, maar passen die wel bij jouw project? Lees hier wat een lasapparaat precies is en hoe je de perfectie versie voor jouw klus kunt kiezen.

Wat is een lasapparaat?

Een lasapparaat wordt gebruikt om te lassen. Lassen is het samenvoegen van meerdere materialen. De reden waarom het heel moeilijk is om duidelijk uit te leggen hoe dit proces werkt, is omdat het op heel veel verschillende manieren wordt uitgevoerd. Een lasapparaat kan vaak maar een van de lastechnieken uitvoeren. Daarom moet je altijd vooraf heel goed weten welk lasapparaat je nodig hebt voor elke klus. Anders koop je wellicht de verkeerde en lasapparaten zijn meestal niet goedkoop. 

FOCUS STICK 120 E PFC LASAPPARAAT

Welke lastechniek?

Voordat je dus een apparaat koopt, is het belangrijk te weten welke lasertechniek je gaat toepassen. Op een paar uitzonderingen na, zijn de meeste lasapparaten geschikt voor het uitvoeren van een type proces. 

Een korte samenvatting: elektrode lassen gebruik je voor lichte onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Dit lasproces is populair bij zowel doe-het-zelvers als professionals en wordt wellicht het meeste gebruikt. Deze lastechniek is daarnaast als enige buiten te gebruiken: iets dat veel mensen niet weten.

Andere vormen van lassen

TIG lasse nis een relatief traag lasproces waarmee je kwalitatief hoogwaardige lasnaden maakt. Hier gaat het om een techniek die niet bepaald vaak wordt ingezet bij doe-het-zelf-klussen maar meer in professionele setting. Daarnaast bestaat nog het MIG lassen. Dat is veruit de snelste lastechniek. Deze techniek wordt vooral voor grootschalige en projectmatige klussen ingezet. Je kunt dan denken aan het maken van vervoersmiddelen zoals boten en vliegtuigen, maar ook riolering en andere hoognodige, grote projecten.

SIGMA SELECT

Bepaal het soort metaal dat je gaat lassen

We kunnen dus lasapparaten onderverdelen in vier groepen: De MIG lasapparaten, TIG lasapparaten, lasapparaten met gevulde draad en lasapparaten met beklede elektrode. Welke soort jij moet hebben? Dat bepaal je door te kijken naar het metaal dat je gaat bewerken. 

Voorbeelden

Lasapparaten met beklede elektrode zijn bijvoorbeeld het beste voor het lassen van gietijzer of roestvrij staal. Met een MIG Lasapparaat kun je ook goed roestvrijstaal lassen en daarnaast ook aluminiumlegeringen en andere materialen. Dit geldt ook voor een lasapparaat met gevulde draad. Ook een TIG lasapparaat is zeer geschikt voor het lassen van roestvrij staal en aluminium legeringen, maar hiermee kun je ook goed koper en brons en diverse andere materialen lassen.

FOCUS STICK 120 E PFC LASAPPARAAT

Vraag om advies

Het is iets dat een doe-het-zelver niet graag zal toegeven, maar iedereen heeft wel eens hulp nodig. En dat is niets om je voor te schamen. Je kunt namelijk niet alles weten, waar anderen er misschien wel in gespecialiseerd zijn. Hetzelfde geldt voor lasapparaten. Ga daarom niet zomaar apparaten kopen zonder dat je weet wat je moet doen of welke je moet hebben. Kun je online niet genoeg informatie vinden over jouw project en het soort lasapparaat dat je nodig hebt? Vraag dan advies in een winkel of op een forum.