zzper worden
Zakelijk

Hoe word ik ZZP’er? Een stappenplan

Het ondernemerschap is niet aan iedereen besteed. Voor de een is het een stap naar vrijheid. Voor de ander brengt het bergen met onzekerheid met zich mee. Ben jij één van de mensen die niet kan wachten om zijn – of haar – eigen baas te zijn? Word dan nu ZZP’er! De specialisten van Recruitment Backoffice vertellen je in deze blog hoe dat precies in zijn werk gaat. Veel succes!

1. Stel een plan op

Sommige mensen stappen onvoorbereid in het ondernemerschap. Ze zien wel waar het schip strandt, zeggen ze dan. Wij raden deze manier van werken echter niet aan. De risico’s zijn hiervoor te groot. Wanneer je van plan bent om als ZZP’er te beginnen, is het verstandig om een plan op te stellen. Wat is jouw idee? Hoe vang je financiële tegenvallers op? Want geen opdrachten staat gelijk aan geen inkomen. Stel daarnaast verschillende lijstjes op. Pluspunten, benodigdheden, financiën. Alles is relevant.

2. Leg het plan aan iemand voor

Hoe goed jij ook denk dat jouw plan is, er zullen ongetwijfeld een paar hiaten in zitten. Daarom raden wij je aan om de uitwerking een keer aan iemand voor te leggen. Dit kan je partner zijn, maar nog beter is een specialist. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van ZZP bemiddeling. Iemand kijkt dan rustig met je mee en voorziet jou van adviezen. Heb je hier bijvoorbeeld al aan gedacht? Het voordeel is dat hij of zij jouw plan niet door een roze bril bekijkt. Ook zien twee mensen altijd meer dan één.

3. Schrijf je in bij de KvK

Goed. Jij hebt er vertrouwen in en wilt er helemaal voor gaan. Stap dan de Kamer van Koophandel binnen. Hier kun jij je inschrijven als eenmanszaak. Het enige wat jij nodig hebt is een geldige ID-kaart en een passende bedrijfsnaam. Het gehele proces neemt vaak nog geen 10 minuten in beslag. De KvK zal jouw inschrijving naar de Belastingdienst sturen. Zij zullen je vervolgens een BTW-nummer geven. Dan kan het plezier pas echt beginnen.

4. Vind opdrachten

Een bedrijf zonder klanten stelt maar weinig voor. Daarom is het belangrijk dat je nu gaat zoeken naar potentiële opdrachtgevers. Misschien heb je al een paar ondernemers in jouw netwerk zitten. In andere gevallen kun je jouw netwerk eerst vergroten door naar borrels te gaan of opdrachten via verzamelwebsites aan te nemen. Succes volgt hopelijks snel.

5. Houd de administratie bij

Het grote nadeel van een ZZP’er zijn, is de administratie. Denk hierbij aan het sturen van facturen en het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Hier moet je als zelfstandige tijd voor maken. Natuurlijk kun je dit ook uitbesteden.