buisventilator
Zakelijk

Hoe kies ik een buisventilator? 4 tips

Een goede ventilatie draagt bij aan een betere gezondheid. Veel huiseigenaren kiezen er daarom voor om één of meerdere buisventilatoren te plaatsen. Toch kies je er niet zomaar een model. Een buisventilator moet namelijk wel in jouw woning passen. Maar hoe bepaal je welke variant de juiste is? In deze blog delen de specialisten van Spirototaal een aantal tips.

Capaciteit

Woningen – en zelfs kamers onderling – verschillen in grootte. Dit heeft gevolgen voor de buisventilatoren die je aan moet schaffen. Immers, de inhoud van een ruimte bepaalt voor een groot deel de capaciteit die er nodig is. De capaciteit wordt uitgedrukt in m3/h en staat voor de luchtinhoud die per uur kan worden verplaatst. Hoe hoger deze waarde, hoe meer lucht de ventilator weg kan drijven. Let wel: de werking kan door externe factoren worden verstoord. Hierdoor kan het voorkomen dat de capaciteit niet ten volle wordt benut.

Aansluitdiameter

De buizen die binnen ventilatiesystemen gebruikt worden, komen in verschillende maten voor. Dat moet ook wel, want elk huis is weer anders. Dit heeft echter wel gevolgen voor de buisventilator die je uiteindelijk kiest. De aansluitdiameter moet namelijk bij de buis passen. Heb je nog geen buizen in jouw woning aangelegd? Bepaal dan eerst hoeveel lucht de ventilator moet verplaatsen. Hoe meer lucht, hoe groter de gewenste diameter.

Geluidsproductie

Een ventilator produceert geluid. Hier is geen ontkomen aan. De geluidsproductie verschilt echter per model. Ondervind je snel hinder van geluid? Betaal dan iets meer en kies voor de stillere variant. Deze zijn voorzien van een betere isolatie, waardoor de luchtstroom zo goed als onhoorbaar wordt. Wil je weten hoeveel geluid een model gemiddeld maakt? Let dan op het aantal decibel dat vermeld staat. Hoe meer decibel, hoe luider het is.

Energieverbruik

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor energiezuinige materialen. Logisch, want zo bespaar je niet alleen op de energiekosten, maar draag je tevens bij aan een beter milieu. Tussen de verschillende ventilatiesystemen bestaan – ook op dit gebied – veel verschillen. Het kan dus lonen om hier goed onderzoek naar te doen. Dit kan op internet of door specialistisch advies te vragen bij leveranciers en aanbieders.