29 november 2021

Hoe kan je een auto overschrijven?

5 min read
verzekering

verzekering

Op het moment dat je eigenaar wordt van een nieuwe auto spreekt het voor zich dat je deze op jouw naam zal willen laten zetten. Tot op het moment waarop dit is gebeurd is het namelijk zo dat je nog niet echt de eigenaar bent van het voertuig. Een auto overschrijven kan in de praktijk ongelofelijk eenvoudig gebeuren. Je kan er bovendien als nieuwe eigenaar volledig zelf voor kiezen hoe je hiervoor precies te werk wil gaan. Kies je er namelijk voor om de overschrijving fysiek te doen in een loket of doe je dit gewoon lekker van thuis uit via het internet? Beide opties zijn mogelijk. Wil jij graag meer te weten komen over een auto overschrijven? Lees dan vooral snel verder!

Wat moet je eerst weten over een auto overschrijven?

Wanneer je eigenaar bent geworden van een bepaald voertuig spreekt het dus voor zich dat je deze altijd (zo snel mogelijk) op jouw naam zal willen laten zetten. Een auto overschrijven is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk. Je kan er immers voor kiezen om dit gewoon fysiek bij een bepaald loket te doen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een online overschrijving. In het laatste geval zal je kunnen vaststellen dat de volledige overschrijving van thuis uit kan gebeuren. 

Voordat een auto overschrijven tot de mogelijkheden behoort dien je in eerste instantie even stil te blijven staan bij de basisvoorwaarden die eraan verbonden zijn. Wat deze voorwaarden betreft dien je onder meer rekening te houden met de onderstaande factoren: 

  1. Je dient over de leeftijd van minstens 18 jaar te beschikken; 
  2. Je bent woonachtig in Nederland en ingeschreven in de Basisregistratie Personen; 
  3. Het is vereist om het kenteken zelf op je naam over te laten schrijven; 
  4. Het kentekenbewijs dient compleet te zijn;

In het bijzonder deze laatste voorwaarde is er één waarvan kan worden vastgesteld dat er in de praktijk lang niet altijd aan kan worden voldaan. Het is dan ook zeer belangrijk om dit op voorhand goed te controleren. Is het kentekenbewijs niet compleet? Dan is het de taak van de verkoper om dit in orde te brengen. In het merendeel van de gevallen betekent dit het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs of bijvoorbeeld een nieuwe tenaamstellingscode. Voordat dit is gebeurd is het niet mogelijk om het voertuig te verkopen. Hier dient zeker rekening mee te worden gehouden!

Online je auto overschrijven, hoe ga je precies te werk?

Tegenwoordig is vooral online je auto overschrijven bijzonder populair. Dit in eerste instantie uiteraard omdat het veel eenvoudiger en efficiënter kan gebeuren dan wanneer je naar een loket moet. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je voor je auto overschrijven via het internet uiteraard ook rekening dient te houden met bepaalde voorwaarden. Het gaat hierbij dan om de volgende:

  1. Je moet de beschikking hebben over de kentekencard evenals over de tenaamstellingscode van de auto die je wenst over te schrijven. Ben je in het bezit van een papieren kentekenbewijs? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat online overschrijven niet mogelijk is. Dit is dus zeker wel een punt waar je rekening mee zal willen houden.
  2. Je moet de beschikking hebben over een geldig identiteitsbewijs. Het kan hierbij gaan om een Nederlands paspoort, een Nederlands rijbewijs of een Nederlandse identiteitskaart met chip. Ga je gebruikmaken van je rijbewijs als bewijsdocument? Hou er dan zeker rekening mee dat alleen de exemplaren die zijn uitgegeven vanaf 14 november 2014 zijn voorzien van een chip. Voor de eerdere rijbewijzen geldt dit dus niet.
  3. Online een auto overschrijven kan ook een moderne smartphone vereisen. Op moment van schrijven gaat het dan om bijvoorbeeld een Android smartphone van versie 6.0 of hoger. Heb je een iPhone? Dan voldoen de modellen vanaf de iPhone 7. Voor deze toestellen geldt namelijk dat ze zijn uitgerust met een zogenaamde NFC-chip lezer. Deze chiplezer is een belangrijke vereiste om de identiteitscontrole te kunnen uitvoeren.

Beschik je over alle hierboven aangegeven zaken? Dan zal je kunnen vaststellen dat je alles bij de hand hebt voor wat het online overschrijven van je auto betreft. 

Wat wanneer het gaat om een voertuig van een rechtspersoon?

Wanneer er een verkoop van een auto plaats heeft gevonden spreekt het voor zich dat deze op verschillende manieren afgerond kan worden. Hierbij maken we een onderscheid tussen de verkoop van een auto aan een particulier of aan een rechtspersoon. In het laatste geval zal je kunnen vaststellen dat je eventueel een derde partij kan machtigen om dit voor jou te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat het hierbij slechts gaat om een eenmalige machtiging. Deze machtiging kan dan ook in de toekomst niet nog eens worden gebruikt voor het uitvoeren van een andere taak. In ieder geval, op deze manier kan de auto overschrijven dus ook door iemand anders gebeuren.

Hoeveel bedragen de kosten voor een auto overschrijven?

Op het moment dat je de eigenaar bent geworden van een nieuw voertuig zoals een nieuwe auto spreekt het voor zich dat je met verschillende kosten zal worden geconfronteerd. Dit geldt ook voor een auto overschrijven. In dit geval dien je echter slechts rekening te houden met een zeer beperkte kostprijs. De kost die wordt aangerekend voor het overschrijven bedraagt 10,75 euro. Voor deze kost geldt in principe dat ze overal gelijk zou moeten zijn. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat het met deze kosten in de praktijk gelukkig behoorlijk goed meevalt bij Diks.nl.

Wat wanneer je het nieuwe kentekenbewijs niet ontvangt?

Een auto overschrijven is natuurlijk nog maar één ding. Het spreekt namelijk voor zich dat je na het afronden van de overschrijving ook nog het kentekenbewijs dient te ontvangen. Dat gebeurt altijd via de post en zou in principe moeten gebeuren binnen de termijn van vijf werkdagen. Ontvang je het kentekenbewijs toch niet? Dan kan je deze binnen de periode van drie maanden terug aanvragen. Hiervoor is op de website van de RDW een speciaal formulier voor terug te vinden. Let op, alleen de geregistreerde eigenaar beschikt over de mogelijkheid om het kentekenbewijs terug op te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *