22 januari 2022

Hoe kan ik beter dienst verlenen op het sociaal domein?

2 min read

Werk je in een organisatie die zich bezighoudt met het helpen en ondersteunen van individuen/groepen in de maatschappij? Dan ben je aan het juiste spoor. In dit artikel bespreken we kort welke middelen je nodig hebt om nog beter dienst te kunnen verlenen.

Wat is de definitie van een dienstverlener?

Een dienstverlener is meestal een bedrijf, variërend van eenmansbedrijven tot grote ondernemingen met duizenden werknemers. Maar ook de overheid en semioverheid verlenen diensten, evenals particulieren in bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk. Dienstverleners kunnen worden verdeeld in verschillende sectoren, namelijk primaire, secundaire, tertiaire en quartaire sector.

In dit artikel spreken we over de dienstverleners in de quartiare sector. Dit zijn de overheidsdiensten en de door de overheid gesubsidieerde diensten. Voorbeelden zijn ziekenhuizen, verpleeghuizen, brandweer, defensie, gezondheidszorg, sociaal werk, onderwijs en cultuur.

Hoe kan ik mijn dienstverlening verbeteren?

Als je als individu werkt, dan is het best lastig om bepaalde connecties op te doen. Deze connecties zorgen in ieder geval dat deuren makkelijker en sneller opengaan. Als de deuren sneller en opengaan, dan is het ook makkelijker en sneller om iemand te helpen.

De omgeving om ons heen is continu aan het veranderen. Er komen nieuwe wetten, regels en maatregelen. Het is dus altijd verstandig om up to date te blijven met je kennis en kunde. Het volgen van cursussen kan lonen, waarbij je bepaalde certificaten kan behalen waardoor je mensen beter kan helpen. Ben je benieuwd naar een van deze cursussen? Bekijk dan de website van Sam (beter bekend als Sam beroepsvereniging uitvoerders in het sociale domein)

Ook kan het lonen om aan te sluiten bij bepaalde organisaties/groepen. Zo kan je met anderen sparren over de problemen, waarbij je een beter beeld kan krijgen over het onderwerp. Kortom, je dienstverlening zal hierdoor verbeteren.