29 november 2021

De beste houtsoorten voor… tuinmeubilair

2 min read

Op zoek naar een vleugje natuurlijke, op maat gemaakte schoonheid voor je tuin? Hout is het antwoord. Als je een houten tuintafel, stoelen set of bank maakt, moet het hout bepaalde kenmerken en kwaliteiten hebben, vooral in Nederland. Onze koude, natte Nederlandse winters stellen het tuinmeubilair echt op de proef! Kies de juiste houtsoort en je hebt mooie, duurzame tuinmeubelen die echt waarde toevoegen aan het leven in de tuin; een echte plek om te ontspannen en tot rust te komen (Bron: www.houtdirect.nl).

Wat voor hout heb ik nodig voor doe-het-zelf tuinmeubels projecten?

Tuinmeubelen: hardhout versus zachthout

In Nederland wordt van tuinmeubelen gevraagd dat ze bestand zijn tegen een reeks zware elementen: zonlicht, regen, onweer, termieten, schimmels en vuil. Het gebruikte hout moet robuust, sterk en duurzaam zijn met een goede vocht- en rot bestendigheid. Idealiter zouden tuinmeubelen ook onderhoudsarm moeten zijn.

Hardhout zou het eerste aanspreekpunt moeten zijn voor doe-het-zelf projecten voor tuinmeubelen, hoewel sommige zachte houtsoorten nog steeds goed kunnen presteren. Hardhout heeft meestal een hogere dichtheid en natuurlijke sterkte als gevolg van de langzamere groeitijd, waardoor deze houtsoorten beter bestand zijn tegen stoten en krassen. Hardhout biedt in de regel ook meer water- en rot bestendigheid, wat bij de tuinmeubel klus past.

Dat gezegd hebbende, zoals we zullen bespreken, zijn er nog steeds een aantal interessante zachte houtsoorten die geschikt kunnen zijn voor buitentoepassingen.

Denk bijvoorbeeld aan vurenhout, deze mits behandeld, is ideaal om te gebruiken in de tuin. Het heeft een warme kleur en is makkelijk te bewerken tot het ideaal dat je voor beeld hebt. Vurenhout heeft ten opzichte van hardhout wel meer onderhoud nodig om goed bestand te worden tegen alles wat we hierboven hebben besproken. Dit doe je bijvoorbeeld met een goede houtbeits, met de houtbeits is het ook mogelijk het hout een andere kleur te geven. Hierdoor kan je jouw doe het zelf project geheel naar smaak maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *