22 januari 2022

De 5 meest bizarre rechtszaken in de USA

2 min read
advocaat zwolle

Van een rechtszaak verwacht je wellicht dat deze over serieuze zaken gaat. Maar, niets is minder waar. Niet zelden klagen Amerikaanse burgers een groot bedrijf of bekend persoon aan in de hoop op een grote schadevergoeding. Wij zetten de meest absurde zaken voor je op een rij.

1. Lekker bakkie pleur bij de McDonalds

De 79-jarige Stella Liebeck knoeide haar koffie van de McDonalds per ongeluk over haar benen heen. Als gevolg liep ze derdegraads brandwonden op en klaagde de fastfoodketen aan. De koffie zou te heet zijn geweest. Tijdens de rechtszaak kwamen er verhalen van meer dan zevenhonderd andere klanten naar boven, die ook allemaal brandwonden hadden overgehouden aan de koffie. Ook de rechter was van mening dat de koffie te heet was en kende haar in eerste instantie 2,7 miljoen dollar toe. Het uiteindelijke bedrag is nooit naar buiten gekomen omdat Liebeck en McDonalds tot een schikking zijn gekomen.

2. De man die zichzelf aanklaagde

Robert Lee Brock klaagde in 1995, jawel, Robert Lee Brock aan. Brock zat momenteel in de gevangenis en vond dat hij zijn eigen burgerrechten had geschonden. Hij vond dat hij zichzelf 5 miljoen euro moest betalen. Het hele idee hierachter was dat hij het niet kon betalen door zijn gevangenis en de staat er dan maar voor moest opdraaien. De rechter was niet onder de indruk; de zaak werd afgedaan als lachwekkend en verworpen.

3. Subway broodje

John Agnesini ging in 2008 in New York een broodje eten bij Subway en trof in zijn maaltijd een gekarteld mes aan van zo’n 15 centimeter lang. Gebakken in het brood. Hij eiste 1 miljoen dollar, maar moest genoegen nemen met 20 duizend dollar. Enkele jaren later werd het bedrijf opnieuw aangeklaagd. Dit keer wegens de lengte van hun broodjes. Deze bleken namelijk 11 inch te zijn in plaats van 12 inch. Elf personen eisten compensatie voor de misgelopen hoeveelheid brood

4. Seksverslaafde versus Apple

Chris Sevier klaagde in 2013 het bedrijf Apple aan. Hij was van mening dat zij verantwoordelijk waren voor zijn internetseksverslaving. Er was namelijk geen filter ingebouwd die hem behoedde voor alle afbeeldingen van vrouwen die aantrekkelijker waren dan zijn eigen vrouw. Zijn huwelijk liep uit op een scheiding en Sevier wilde trouwen met zijn laptop. Iets dat overigens niet werd goedgekeurd.

5. Red Bull geeft je geen vleugels

Adverteren met leugens is niet toegestaan. Daarom werd Red Bull meerdere malen aangeklaagd. Niemand kreeg immers vleugels na het drinken ervan. De eisers kregen gelijk en Red Bull moest een schadevergoeding betalen. De vergoeding was 10 miljoen dollar voor iedere klant die Red Bull had gekocht in de voorafgaande jaren. De website om dit bedrag te claimen crashte echter al na een dag en het is niet duidelijk of de miljoenen klanten hun schadevergoeding hebben gekregen. Zou een advocatenkantoor in Zwolle ook weleens te maken hebben met zulke absurde zaken?