22 januari 2022

Bouwen met Zweeds rabat

2 min read

Als jij iets nieuws zoekt in jouw tuin, een nieuwe invulling, zoek dan niet verder! In dit artikel zal ik jou namelijk in gaan lichten over Zweeds rabat, met deze unieke planken kan jij een nieuwe look geven aan de tuin. Lees snel verder hieronder.

Dichte tuin

Steeds meer mensen willen graag een geheel dichte schutting hebben in hun tuin of een strak bekleed tuinhuisje. Dit bouwmateriaal is een andere versie van de normale rabatdelen, namelijk Zweeds rabat. Deze soort planken heten ook wel potdekselplanken omdat ze zo strak aansluiten op elkaar en een dichte/privé look geven. Deze planken zijn in veel verschillende kleuren beschikbaar waardoor ze nagenoeg bij elke tuin passen. 

Monteren

Het monteren van Zweeds rabat doe je altijd vanaf onderen. Begin met de breedste kant van de plank naar beneden en stapel dan verder. Zorg er wel voor dat de planken niet letterlijk op elkaar staan, er dient een aantal millimeter afstand gehouden te worden tussen de planken. Deze afstand is noodzakelijk omdat dit soort planken vaak iets uitzetten bij temperatuurswisselingen of veel regenval. Daarnaast is het ook van belang om de juiste bevestigingsschroeven aan te schaffen en een sterke, betonnen fundering te hebben staan. Dit voorkomt houtrot en het instabiel worden van de schutting als geheel.

Aanschaffen

Zweeds rabat is veelal beschikbaar bij veel verschillende tuin en bouwcentra. Mijn persoonlijke tip voor de aanschaf van dit hout is; ga bij verschillende centra langs en zorg dat je helder hebt hoe deze mensen jou kunnen helpen met het realiseren van de ideale schutting. De prijzen en service verschillen namelijk wel tussen deze aanbieders.