Zakelijk

Begin met duurzaam ondernemen met deze tips

Jezelf blijven ontwikkelen als ondernemer is belangrijk voor de groei van je bedrijf. Ben je op zoek naar een manier om je onderneming een flinke boost te geven in de huidige, moderne samenleving? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om groener te werken. Tegenwoordig wordt het je behoorlijk makkelijk gemaakt met alle duurzame toepassingen. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om over te stappen op groene zakelijke energie of om je eigen verantwoorde stroom op te wekken. In dit artikel lees je enkele eenvoudige tips waarmee jij kunt starten met duurzaam ondernemen.

Stap over op groene zakelijke energie

Een van de eenvoudigste stappen die je kunt zetten om duurzamer te ondernemen, is de overstap maken naar groene zakelijke stroom. Hierbij maakt het niet uit of je zakelijke energie zzp nodig hebt of wanneer je op zoek bent naar een duurzaam grootzakelijk energiecontract; er is voor iedere ondernemer een passend groen energiecontract beschikbaar. Net als bij grijze energieleveranciers heb je ruim de keuze in energiebedrijven die groene energie leveren. Het grote verschil is dat je bij zo’n groene leverancier weet dat je gebruik maakt van verantwoorde stroom – energie waarbij veel minder CO2 is vrijgekomen in het productieproces. Een ander voordeel van groene energie is dat het gehaald wordt uit natuurlijke bronnen in plaats van uit fossiele brandstoffen, zoals bij grijze stroom het geval is. Kortom: er zijn heel wat redenen waarom je voor groene energie zou moeten gaan wanneer je een steentje bij wilt dragen aan een beter milieu.

Schaf zakelijke zonnepanelen aan voor je bedrijf

Er is ook een mogelijkheid om zelf groene stroom op te wekken. Je kunt tegenwoordig namelijk heel gemakkelijk zelf aan de slag gaan met zonnepanelen. In Nederland zie je zonnepanelen steeds vaker verschijnen op de daken van huizen en kantoren en met honderden tegelijk in weilanden. Dat is niet voor niets het geval: met zonnepanelen wek je groene energie op en ben je uiteindelijk zelfvoorzienend. De reden waarom niet iedere ondernemer massaal aan de zonnepanelen zit, is omdat er wel een aardig prijskaartje aan hangt. Je moet eerst een investering maken voordat je kunt genieten van de voordelen. Maar: die voordelen zijn uiteindelijk wel enorm. Je wekt je eigen groene stroom op en draagt zo bij aan een groenere wereld. Ook liggen je energiekosten na enkele jaren laag: omdat je je eigen stroom opwekt hoef je niets te betalen aan een energieleverancier. Je maakt gebruik van gratis zonnestralen en dus zo ook van gratis zakelijke energie! Je hebt je investering er dus altijd binnen enkele jaren uit.

Ga voor tweedehands meubels en refurbished apparatuur

Tot slot is het aan te raden om eens te kijken naar de meubels en apparatuur die binnen het bedrijf worden gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een paar nieuwe bureaustoelen nodig? Kijk dan altijd eens in het aanbod van tweedehands kantoormeubilair. Tegenwoordig zijn er heel wat websites en bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in kwalitatieve tweedehands meubels voor kantoren. Hier geef je dit soort items een tweede of derde ronde én betaal je minder voor misschien wel even goede meubels. Voor apparatuur, zoals laptops en zakelijke smartphones, bestaat er ook een tweedehands markt onder de noemer ‘refurbished apparatuur’. Refurbished smartphones en laptops zijn apparaten die volledig gereviseerd en waar nodig gerepareerd zijn. Vaak zie je aan de buitenkant niet eens dat het om tweedehands apparatuur gaat, omdat de producten er nog zo goed uitzien. Ook hierbij geldt: je zorgt ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe apparatuur, waardoor er minder grondstoffen en materialen nodig zijn en je bespaart er zelf wat geld mee. Refurbished apparaten zijn namelijk altijd goedkoper dan compleet nieuwe apparatuur. Een win-winsituatie dus.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *