Magazijnstelling
Geen categorie

4 tips om jouw magazijn efficiënt in te richten

De economie trekt aan en de magazijnen in Nederland draaien overuren. Toch is dit in de meeste gevallen niet efficiënt geregeld. Zonde, want als ondernemer weet jij als geen ander dat tijd geld betekent. Weten hoe je jouw magazijninrichting het beste kunt regelen? In deze blog delen wij enkele tips.

Tip 1: Voorraadbeheer

De meeste productiviteit lekt weg op het gebied van voorraadbeheer. Niets is namelijk vervelender dan producten verkopen die je eigenlijk niet hebt. Veel managers slaan daarom – ter compensatie – meer van deze goederen in. Hierdoor blijven er veel te veel producten in het magazijn liggen. Ze worden namelijk niet verkocht, waardoor ze als dood kapitaal in de magazijnstellingen blijven hangen. Dit kost geld, omdat je de ruimte niet optimaal kunt benutten. Hartstikke zonde dus!

Tip 2: Smalle gangen

Tuurlijk, het ligt voor de hand. Maar toch realiseren veel bedrijfseigenaren het niet. Hoe minder ruimte de gangpaden in beslag nemen, hoe groter de uiteindelijke opslagcapaciteit van jouw magazijn wordt. Perk de breedte van deze gangen daarom zoveel mogelijk in. Hoe breed een gang moet zijn, is afhankelijk van het type heftruck dat je gebruikt. Een driewieler heeft minimaal 3,20 meter nodig. Een reachtruck heeft daarentegen voldoende aan 2,80 en een truck voor smalle gangen slechts 1,75 meter!

Tip 3: Logische indeling

Ooit… in een ver grijs verleden heb je er ooit één opgesteld: een inrichtingsplan. Voldoet deze nog aan de huidige situatie? Sterker nog: is deze door de jaren heen nog minimaal één keer herzien? Helaas moeten de meeste bedrijven hier een ontkennend antwoord op geven. Zonde natuurlijk. Ons advies: stel het inrichtingsplan opnieuw op. Let hierbij op de producten die je het beste verkoopt. Plaats deze zoveel mogelijk vooraan in het magazijn, zodat jouw orderpickers deze zo snel mogelijk kunnen bereiken.

Tip 4: Plaats bewegwijzering

Deze laatste tip borduurt eigenlijk verder op de bovenstaande. Hoe logisch de indeling van een magazijn ook is, de orderpickers hebben af en toe wat extra hulp nodig. Ze willen graag snel weten waar een bepaald product is. Met een bewegwijzering kun je hen daarbij helpen. Dit kan door een route op de vloer aan te geven. Doe dit dan met felle kleuren.