28 november 2021

3 tips om te innoveren

2 min read

Innovatie is een doel dat ieder bedrijf nastreeft. Vanuit de gedachte “stilstand is achteruitgang” is het van groot belang bedrijfsprocessen te blijven vernieuwen. Zo voorkom je dat je achter de fanfare aan komt te lopen en ten opzichte van je concurrentie de boot mist. Maar hoe doe je dit precies? Waar moet je beginnen? We geven je drie tips om te leren innoveren!

Anticiperen in plaats van reageren

De eerste tip gaven we eigenlijk in de inleiding al weg en is misschien wel de allerbelangrijkste: zorg dat je niet te laat bent! Wacht dus niet tot die ene grote concurrent met een nieuw concept komt, om het vervolgens te kopiëren. Nee, zorg er juist voor dat je zelf de eerste bent! Bekijk daarom voortdurend kritisch wat er beter zou kunnen binnen je bedrijf en vooral waar de klant behoefte aan heeft. Verplaats je in de klant en probeer zijn of haar mogelijke wensen te vervullen. Het liefst nog voordat de klant zélf weet die wensen te hebben! Kortom: niet reageren, maar anticiperen.

Creëer draagvlak binnen het bedrijf

Ook belangrijk om te beseffen: in je eentje ben je nergens. Je kunt nog zo’n geweldig idee hebben, maar je zult hulp van je collega’s nodig hebben om het tot uitvoer te kunnen brengen. Daarom is het ontzettend belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben welk probleem jouw innovatieve idee oplost en waarom het plan haalbaar is. Schrijf dit op in de vorm van een helder plan en presenteer dit allereerst aan een select groepje collega’s van wie je vermoedt dat je ze kunt enthousiasmeren. Dit zijn straks ook degenen die je het hardst nodig hebt. Op deze manier verspreidt het idee zich – als het goed is – vanzelf als een olievlek over het bedrijf en hoef je niet zelf bij iedereen jouw plan in te peperen.

Zorg voor een budget

Dan het financiële plaatje: je plan zal moeten worden bekostigd. Grote kans dat dit in ieder geval niet volledig uit de bedrijfskas gedaan kan worden. Zodoende zul je op zoek moeten naar alternatieve manieren. Crowdfunding is een voor de hand liggende methode die helemaal van deze tijd is. Hiervoor zul je wel een ijzersterke crowdfundingcampagne op poten moeten zetten, om potentiële geldschieters enthousiast te maken.

Er zijn natuurlijk nog andere manieren om geld te verzamelen voor je innovatieve project. Je kunt te heil zoeken bij een investeringsmaatschappij, die vervolgens zal willen meedelen in de eventuele winst. Je kunt een lening afsluiten, vermogende vrienden of familie vragen én je kunt in veel gevallen gebruikmaken van subsidies. De overheid stimuleert namelijk innovatie op diverse manieren. Zo kun je wellicht een beroep doen op de WBSO-subsidie, is er de MIT speciaal voor mkb’ers en kennen we de zogeheten Innovatiebox.